VENCEKY

14.03.2014 14:43
Suroviny: 750 ml vody, 300 ml oleja, štipka soli, 420 g hladkej múky špeciál, 8-9 vajíčok.
Krém: 450 ml vody, 300 ml mlieka, 3 zlaté klasy alebo vanilkové pudingy, 300 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 250-300 g masla, 3PL práškového cukru.
Rumová poleva: 250 g práškového cukru, horúca voda, rum, olej.
Postup: Vodu s olejom a štipkou soli dám variť. Do vriacej prisypávam muku a miešam aby neboli hrčky. Hmotu miešam - odpaľujem kým sa nevytvorí hmota oddeľujúca sa od hrnca a varešky. (Ja to robím asi 7-10 minút). 
Cesto nechám vychladnúť a do vlažného pridávam po jednom celé vajíčka, vždy dobre zamiešam. Najlepšie je to miešať šľahačom. ( Vajíčka sa nemusia použiť všetky, záleží od veľkosti vajíčok, cesto by nemalo byť veľmi riedke, lepšie je hustejšie). 
 Do vrecka na zdobenie dám cesto a na plech vytretý olejom robím venčeky. (Veľkosť si naznačím vykrajovačom v tvare kolieska, ktorý namočím do múky a vyznačím na plech koliesko). Ja dávam cesto dvakrát na seba.
Na dno rúry vložím kastrólik s vodou, rúru predhrejem na 220 stupňov a vložím plech s venčekmi, pečiem asi 25-28 minút. (Voda je kvôli tomu, aby sa v rúre vytvorila para, ktorá napomáha k zdvihnutiu cesta pri pečení).
Upečené venčeky nechám chvíľu vychladnúť a potom ich prekrojím.
Krém: Do vody dám kryštálový cukor s vanilkovým cukrom a privediem k varu, prilejem mlieko zmiešané so Zlatým klasom, alebo vanilkovým pudingom, uvarím kašu - puding. Za občastného miešana nechám chladnúť. 
V šľahači vymiešam maslo s práškovým cukrom a postupne pridávam puding, nesmie byť horúci ale ani úplne studený. Dobre vyšľahám.
Krém dám do vrecka na zdobenie a plním venčeky. Tentokrát som si povedala, že urobím polovicu venčekov aj s karamelovou šľahačkou. Dala som aj krém aj šľahačku.
Ako som ju pripravila? Upálila som 200 g kryštálového cukru na karamel, ten som zaliala 150 ml mlieka a povarila som kým sa karamelová hrča nerozpustila. Mlieko som odstavila, nechala vychladnúť, ešte som ho schladila aj v chladničke, prisypala som jednu šľahačku v prášku a vyšľahala. 
Hotové venčeky som po stuhnutí krému ozdobila rumovou polevou a tie, ktoré boli plnené aj šľahačkou som ozdobila čokoládou.
Ešte som zabudla na rumovú polevu: k preosiatemu práškovému cukru priliať po lyžičkách horúcu vodu, rum (podľa chuti, ak sa dá viac rumu potom treba menej vody) a trochu - kávovú lyžičku oleja. Všetko dobre vymiešať na nie veľmi riedku polevu aby veľmi nestekala.... a môžeme polievať venčeky. 

Z tejto dávky vyjde asi 50 venčekov - menších, keď sa mi podaria väčšie tak 46 ks.