ORIESKOVO-KARAMELOVY ZAKUSOK

14.03.2014 16:23
1.
vaječný žĺtok  3 ks
cukor kryštálový  100 g
vaječný bielok  5 ks
soľ  1 šť
Tri žĺtky vyšľaháme s cukrom do penista (zvyšné dva žĺtky neskor použijeme pri príprave krému). V druhej miske vyšľaháme sneh z piatich bielkov do tuha.


2.
orechy lieskové mleté  100 g
múka hladká  4 PL
kypriaci prášok  ½ bal
Do žĺtkovej peny opatrne zapracujeme sneh z bielkov, pomleté oriešky (lieskové oriešky môžte nahradiť aj vlašskými) a múku zmiešanú s kypriacim práškom.


3.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.


4.
Cesto pečieme pri 200°C 10-15 minút.


5.
Korpus vyklopíme a necháme dobre vychladnúť.


6.
mlieko polotučné 1,5%  0.15 l
vaječný žĺtok  2 ks
škrob kukuričný  20 g
Do misky vlejeme studené mlieko, pridáme dva žĺtky, Zlatý klas a dobre premiešame.


7.
cukor kryštálový  150 g
smotana 33% tuku, na šľahanie  0.175 l
Na miernom ohni skaramelizujeme kryštáľový cukor. Keď je karamel bez hrudiek, prilejeme k nemu smotanu.


8.
Nezľaknite sa, karamel hneď po priliatí okamžite stuhne, ale po krátkom varení na miernom ohni sa opäť rozpustí v smotane.


9.
Po rozpustení prilejeme ku karamelu predpripravené mlieko so žĺtkami a zlatým klasom. Krátko povaríme do zhustnutia.


10.
Karamel necháme vychladnúť.


11.
maslo  150 g
Po vychladnutí pridáme do karamelu zmäkknuté maslo a vymiešame hladký krém.


12.
Vychladnutý plát cesta rozdelíme pozdĺžne na dve časti.


13.
lekvár podla vlastného výberu  
Spodnú časť nahrubo natrieme lekvárom.


14.
Na lekvár rozotrieme polovicu karamelového krému.


15.
Prikryjeme drhým plátom a vrch ozdobíme zvyšným krémom pomocou cukrárskeho vrecúška.


16.
Hotový zákusok necháme dobre zachladiť.


17.
Povrch ozdobíme čokoladovou polevou a nasekanými orieškami a pokrájame na kocky.