ORIESKOVO-KARAMELOVY ZAKUSOK
14.03.2014 16:23
1. | ||||||||||
|
Tri žĺtky vyšľaháme s cukrom do penista (zvyšné dva žĺtky neskor použijeme pri príprave krému). V druhej miske vyšľaháme sneh z piatich bielkov do tuha. |
|
||||||||
2. | ||||||||
|
Do žĺtkovej peny opatrne zapracujeme sneh z bielkov, pomleté oriešky (lieskové oriešky môžte nahradiť aj vlašskými) a múku zmiešanú s kypriacim práškom. |
|
||
3. | ||
|
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. |
|
||
4. | ||
|
Cesto pečieme pri 200°C 10-15 minút. |
|
||
5. | ||
|
Korpus vyklopíme a necháme dobre vychladnúť. |
|
||||||||
6. | ||||||||
|
Do misky vlejeme studené mlieko, pridáme dva žĺtky, Zlatý klas a dobre premiešame. |
|
||||||
7. | ||||||
|
Na miernom ohni skaramelizujeme kryštáľový cukor. Keď je karamel bez hrudiek, prilejeme k nemu smotanu. |
|
||
8. | ||
|
Nezľaknite sa, karamel hneď po priliatí okamžite stuhne, ale po krátkom varení na miernom ohni sa opäť rozpustí v smotane. |
|
||
9. | ||
|
Po rozpustení prilejeme ku karamelu predpripravené mlieko so žĺtkami a zlatým klasom. Krátko povaríme do zhustnutia. |
|
||
10. | ||
|
Karamel necháme vychladnúť. |
|
||||
11. | ||||
|
Po vychladnutí pridáme do karamelu zmäkknuté maslo a vymiešame hladký krém. |
|
||
12. | ||
|
Vychladnutý plát cesta rozdelíme pozdĺžne na dve časti. |
|
||||
13. | ||||
|
Spodnú časť nahrubo natrieme lekvárom. |
|
||
14. | ||
|
Na lekvár rozotrieme polovicu karamelového krému. |
|
||
15. | ||
|
Prikryjeme drhým plátom a vrch ozdobíme zvyšným krémom pomocou cukrárskeho vrecúška. |
|
||
16. | ||
|
Hotový zákusok necháme dobre zachladiť. |
|
||
17. | ||
|
Povrch ozdobíme čokoladovou polevou a nasekanými orieškami a pokrájame na kocky. |