
Recept na túto tortu mám z Nového času pre Ženy. Objavila ho moja mama a rozhodli sme sa, že je to ideálna torta na tohtoročné Vianoce - obsahuje všetko to najlepšie a je skutočne bohatá. A ako sme neskôr zistili, je aj naozaj veľmi jednoduchá na prípravu, až na vaľkanie marcipánu, čo je trochu fyzicky náročné. Torta je dosť vysoká a sýta, čiže z nej nakrájate bez problémov 12 štedrých porcií.
Korpus:
- 350 g masla
- 5 vajec
- 150 g čokolády
- 300 g hnedého cukru
- 300 g polohrubej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 350 ml horúcej vody
Plnka:
- 200 g jahôd/malín/čučoriedok/ríbezlí...
- 500 g mascarpone
- 2 PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Na ozdobenie:
- 500 g marcipánu
- 200 g čokolády
- 60 g masla
- džem

Tortovú formu s priemerom 21 alebo 23 cm vymastíme a vysypeme hrubou múkou. V mixéri rozšľaháme zmäknuté maslo, cukor a vajcia dokrémova. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a primiešame ju do cesta. Pomaly pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a horúcu vodu. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 180 stupňov. Po 15 minútach pečenia stiahneme teplotu na 160 a pečieme ešte 45 minút.

Upečený korpus vyberieme a necháme vychladnúť. Nevadí, ak je jeho konzistencia ešte trochu tekutá, tak to má byť. Po vychladnutí vyberieme z formy, zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň 10 hodín stáť v chladničke.

Korpus rozrežeme pozdĺžne na dve polovice. Zmiešame mascarpone s cukrom a natrieme ním spodný korpus. Na mascarpone naukladáme ovocie (ak máme väčšie ovocie ako napr. jahody, pokrájame ho na kúsky).

Nazáver položíme navrch vrchný korpus a zatrieme rovnomerne kraje. Vrch torty potrieme džemom (ja som použila maliny a preto som použila aj malinový džem.)

Odoberieme si trochu marcipánu a vyvaľkáme ho medzi 2 tenkými fóliami (potravinovými fóliami alebo rozstrihnutými veľkými mikroténovými sáčkami ako ja). Vyrežeme si z neho ľubovoľné ozdoby na tortu - ja som si vykrojila soba formičkou z Ikey, pretože sa to hodí k Vianociam, ale pokojne to môžu byť len hviezdičky.

Ostatný marcipán zmiesime so zvyškami, ktoré nám ostali pri vyrábaní ozdôb navrch a vyvaľkáme ho na tenko, aby pokryl celú tortu (najlepšie bude, keď si odmeriate vašu tortu, nech viete presne aký má byť priemer marcipánovej placky.)

Marcipán položíme na tortu a uhladíme kraje. Nazberaný marcipán, ktorý vám vznikne po obvode torty zbytočne neorezávajte, ale popritláčajte ho k torte a nejako pozahýbajte. Vôbec to nevadí, pretože torta sa potrie čokoládou, ktorá zakryje všetky nerovnosti po obvode. A taktiež by bola škoda orezať taký dobrý marcipán:-)

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a vymiešame na hladkú polevu. Necháme trochu ochladnúť a stuhnúť. Tortu si postavíme na mriežku, podložíme si pod ňu novinu alebo tácku, aby mala kde stekať čokoláda a potrieme celú tortu čokoládou. Necháme tortu stuhnúť a ozdobíme marcipánovými ozdobami. Ja som na môjho soba ešte popritláčala aj jedlé zlaté a biele guľôčky.